Van danseres tot ZZPR

“Wat moet ik doen als ik mijn dansopleiding heb afgerond en goed terecht wil komen in het werkveld?” Ik krijg hier vaak vragen over van beginnende, afgestudeerde danseressen. Zelfs toen ik zelf nog op de academie (HBO Lucia Marthas) zat omdat ik toen al aan het werk was. In deze blog post en in vele die hierna zullen volgen deel ik al mijn ervaringen met jullie en geef ik handige tips! Als je bent afgestudeerd begint het echte werk namelijk pas écht. Ik vergelijk het een beetje met het halen van je rijbewijs. Zodra je je papiertje hebt gehaald laat de rij instructeur je vanaf dat moment los.. Je hebt de nodige skills en informatie die je moet weten, maar moet het dan allemaal gaan uitvoeren in real life, ALLEEN!

In deze blogpost zal ik jullie voornamelijk vertellen over mijn opleidingen en geef ik jullie een introductie in mijn reis van danseres tot zelfstandig ondernemer. Mocht je tijdens het lezen al op vragen komen let me know, dan verwerk ik deze in de komende posts!
dancer_cover

Vooropleiding
Ik zelf had gekozen om na de HAVO verder te studeren aan dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam, nu bekend als ‘Institute for Performing Arts’. Tijdens mijn HAVO opleiding, vanaf de brugklas, was ik hier overigens al aan de vooropleiding begonnen. De uitslagen van mijn CITO toets in groep 8 gaven aan dat ik ook naar het VWO kon gaan, maar dat wilde ik niet. Ik ging namelijk twee opleidingen te gelijk doen en wist dat het anders te zwaar zou worden. Maandag tot vrijdag zat ik op school (Het Amsterdams Lyceum) en het hele weekend was ik te vinden op de dansacademie; vrijdag van 17:00u tot 22:00u en zaterdag van 09:30u tot 20:00u. Ik kreeg o.a de volgende lessen; Klassiek Ballet, Jazz, Tapp, Popshow Musical, zangles & acteren. Hierdoor had ik weinig tot geen tijd voor mezelf, maar ondanks dat begon ik er ook bij te werken. Dit heeft me gebracht tot waar ik nu ben en zal jullie zo vertellen waarom. bailarinas

Auditie
Na het halen van mijn HAVO diploma deed ik auditie voor de HBO opleiding op de dansacademie. Ik wilde echt een professionele danseres worden. Dit zou niet makkelijk worden, er komen namelijk onwijs veel goede dansers en danseressen op deze jaarlijkse auditie af terwijl er uiteindelijk maar 18 worden aangenomen; de auditie zelf bestaat uit 3 rondes en word je getest op je dans- & zangkwaliteiten. Ja je leest het goed, je moet ook kunnen zingen om aangenomen te worden! Wat een spannende tijd was dit. Ik kreeg de uitslag via de post, ik herinner het me als de dag van gister. Ik was aangenomen!!!! Wat was ik blij en wat gaf dat een heerlijk gevoel, onbeschrijfelijk.

Dancers perform during the open dance auditions for the 82nd Academy Awards telecast at CenterStaging in Burbank, CA on Friday, January 22, 2010.

Werken tijdens de opleiding
Tijdens mijn HAVO opleiding was ik al begonnen met werken, mijn eerste boeking had ik al op 15 jarige leeftijd. Een meisje die ook op de vooropleiding zat regelde wel eens dansboekingen en zo was ik er een beetje ingerold. Ik werd door steeds meer partijen gevraagd als freestyle danseres om te dansen op diverse evenementen, festivals en andere gelegenheden. Toen had ik nog geen idee van factureren en het hebben van een VAR verklaring of het runnen van je eigen bedrijf. Ik werkte toen altijd met een gage formulier (no worries ik ga al deze termen allemaal nog een keer goed uitleggen!).

Nadat ik was aangenomen op het HBO werkte ik gewoon door. Vaak had ik boekingen tot laat en stond ik om 08:30u gewoon weer in de ballet- of jazz les. Lucia (de directrice) had eigenlijk liever niet dat je dans klussen aannam. Ze wilde je totale focus op de opleiding hebben. Maar ik ben tot de dag van vandaag blij dat ik toch altijd ben blijven werken. Anders stond ik namelijk niet waar ik nu ben. In deze tijd heb ik namelijk het uitgebreide en goede netwerk opgebouwd die ik nu heb, heb ik de nodige ervaring kunnen opbouwen voor na m’n opleiding (ik kreeg namelijk al klussen zoals bv een dansshow voor Asics in Barcelona) en kon ik gelijk doorstromen in het werkveld na het afronden van het HBO. Ik had deze tijd hoe druk of moe ik ook was, nooit willen missen!

Dit betekend natuurlijk niet dat dit de enige manier is om je plekje in het werkveld te bemachtigen en dat je dit moet doen. Ik wil je echt meegeven dat je moet kiezen voor wat werkt en prettig voelt voor jou.
11894420_1096130333739174_8136175794522399728_o

Van danseres tot zelfstandig ondernemer
Veel dansers staan met lege handen als ze van de opleiding afkomen en moeten talloze audities doen om aan werk te komen. Zoals ik net al zei, had ik dit probleem niet. Ik kon na het HBO gelijk aan het werk, en hoe! De boekingen stroomden binnen. Omdat ik steeds meer ging werken, moest ik me aanmelden bij de Kamer van Koophandel (KVK). Ik moest namelijk gaan factureren want werken met een gage formulier was geen mogelijkheid meer, die mag je maar een aantal keer per jaar gebruiken. Mijn reis als zelfstandig ondernemer kon beginnen..

Nu weten jullie een beetje hoe mijn reis is begonnen en kan ik de volgende blogposts dieper in gaan op tips en tricks voor het instappen in het (dans) werkveld. Denk hier o.a aan de volgende punten:
– Opmaken van je CV
– De juiste foto’s (je visitekaartje)
– Het beginnen van je eigen bedrijf
– De Var WUO
– Aanmelden Kamer van Koophandel
– Opstellen van je eerste factuur
– Hoe stel ik me het beste voor aan agency’s?
– Social Media tips

Mocht je nu al vragen hebben, let me know! Ik help je heel graag :).

Comments

comments

1 Comment

  1. Your website can go viral, you need some initial traffic only.
    How to get initial traffic? Search in google for: nhuum’s seo

Leave A Reply

Navigate