In 5 stappen goed het (dans)werkveld in!

In de vorige blogpost “Van danseres tot ZZPR” hebben jullie kort kunnen lezen over mijn opleiding en ervaringen hierbij. Nu ga ik in op de reis na het afstuderen aan de dansacademie. Wat moet je nou allemaal regelen om goed terecht te komen in het werkveld? Ga ik jullie nu allemaal vertellen :).

STAP 1 – Plan van aanpak
Het allerbelangrijkste is dat je eerst moet gaan nadenken over wat je precies wilt gaan doen en bereiken. Welke richting wil je op; wil je werken als freelancer, dansen bij een company of musical onder een vast contract, of wil je bijvoorbeeld les gaan geven? Omdat ik niet vast wil zitten aan een contract en eigen baas wil zijn ben ik gaan werken als freelancer. Voordelen hiervan zijn:
– Je kan altijd verschillende boekingen kan aannemen
– Werken voor zoveel agency’s en opdrachtgevers als je wilt
– Werken op diverse locaties
– Je bent in zoverre altijd eigen baas (behalve tijdens boekingen natuurlijk)
– Je moet ontmoet altijd nieuwe mensen
– Agenda, dus tijden, mag je zelf indelen
– Wil je een keer niet werken? Dan niet!

Business People and Creativity Concept

Uiteraard zitten er ook wat haken en ogen aan het zijn van een freelancer/ zelfstandig ondernemer. Je moet namelijk alles, maar dan ook echt alles zelf doen en regelen. Nadelen:
– Inschrijven bij talloze agency’s en dan maar hopen dat ze je boeken
– Contact onderhouden opdrachtgevers; boekingen komen niet zomaar uit de lucht vallen
– Concurrentie is bigger than ever, voor jou 10 nee 20 anderen
– Ziek, zwak of misselijk betekent geen inkomen
– Onregelmatige werkdagen

Dit gezegd hebbende; zoek uit wat je precies wilt, kijk naar wat je leuk vindt om te doen en doe research voordat je je ergens in stort :). Ook zijn je doelstellingen heel belangrijk. Wat wil je bereikt hebben in een jaar? Het is heel goed om ergens naar toe te werken in plaats van maar te kijken waar het schip strandt!

STAP 2 – Professionele foto’s
Dit wil ik echt benadrukken; please zorg dat je professionele foto’s hebt en geen huiskamer foto’s of selfies!!! Dit is een NO GO tenzij een agency daar natuurlijk om vraagt, maar trust me dit gebeurd eigenlijk nooit. Ga opzoek naar goede fotografen en bekijk eerst hun werk voordat je met ze gaat shooten. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Foto’s zijn zo ontzettend belangrijk. Agency’s moeten je namelijk met deze foto’s voorstellen aan hun klanten. Dit is jouw visitekaartje.

STAP 3 – Mijn dans CV
Naast je foto’s is je CV natuurlijk ook heel belangrijk. Zorg dat je er een mooie profiel foto in verwerkt; het is prettig voor degene die hem opent ook fijn om te zien hoe jij eruit ziet. Zorg verder dat de opmaak netjes is en alles goed is verdeeld; denk aan o.a je persoonlijke gegevens, profielschets, opleidingen en werkervaring. Zet er eventueel nog wat overige informatie bij zoals je eigenschappen, hobby’s en talenkennis. Ga ook alvast aan de slag met je motivatie brief.
Dame-sollicitant

STAP 4 – Agency’s benaderen & audities doen
Nadat je alle bovenstaande punten hebt afgevinkt gaat het echte werk pas beginnen. Ga opzoek naar agency’s die je leuk lijken, maar ook natuurlijk bij je passen en schrijf je daarbij in. TIP! Bel of mail na een weekje nog even na. Agency’s krijgen zoveel aanmeldingen binnen, soms gebeurd het wel eens dat ze over je heen kijken of je simpelweg vergeten. Zie dit niet als een persoonlijk ding. Jouw plicht om ze dus achter hun kont aan te zitten, maar houd het netjes en ga ze niet zitten stalken :). Zorg er gewoon voor dat ze met jouw prachtige foto’s en professionele CV niet om je heen kunnen!

Er bestaan diverse auditie sites waar je alles in de gaten kan houden, maar ook zijn er veel audities waar je voor moet worden uitgenodigd. Zorg ervoor dat je oren en ogen altijd openstaan in de wandelgangen en ga netwerken met andere dansers! Soms mag je ook best een beetje brutaal zijn en een choreograaf of agency opbellen wanneer er weer een casting of auditie is omdat je jezelf graag wilt laten zien of voorstellen. In deze wereld moet je echt laten zien dat je er bent want anders kom je nergens..

STAP 5 – Social Media
Ja je gelooft het of niet, maar social media is these days ook echt een belangrijk ding. Als een choreograaf of agency jouw naam door krijgt is namelijk het eerste wat ze zullen doen; rondneuzen op jouw Facebook of Instagram. Wil je het dus echt professioneel aanpakken zorg dan dat ook deze profielen er netjes uit zien. Post zoveel mogelijk foto’s van alle boekingen die je doet, shoots die je hebt, filmpjes waar je danst of lessen die je neemt. Dit gaat op een gegeven moment opvallen en opdrachtgevers zullen dan denken; deze dame of heer is veel aan het werk, dan zal ze vast wel goed zijn!

Hopelijk hebben jullie wat aan deze informatie gehad! Heb je na het lezen van deze blog post nog vragen of zijn er juist onderwerpen waar je graag over zou willen lezen, please let me know :). En mocht je deze stappen in praktijk brengen, heel veel succes. YOU CAN DO IT!!

Comments

comments

Leave A Reply

Navigate